Groei over Grenzen

Indiase positiviteit geeft Pure Jute een nieuwe boost

Een betere toekomst voor mensen in ontwikkelingslanden én een schonere aarde. Vanuit die drive startte Désirée Rasenberg 10 jaar geleden, samen met haar dochters, het bedrijf Pure Jute. Haar producten zijn gemaakt van gecertificeerde jute, juco en biologisch katoen. Geproduceerd in India met respect voor mens, dier en milieu.

Het idee voor Pure Jute ontstond bij Désirée Rasenberg tijdens een reis naar India met haar dochters. Die reis maakte indruk. Désirée zag de armoede en het gebrek aan onderwijs. Geld geven via een stichting leek haar niet de beste optie. “Je weet nooit precies waar het dan terechtkomt. Met handel daarentegen weet je dat wel.” Désirée zag in India het alternatief voor de plastic soep: juten tassen. Het zaadje voor Pure Jute was geplant.

Van grondstof tot eindproduct
Toen begon de zoektocht, want met een idee in je hoofd ben je er nog niet. Waar groeit jute? Welke fabrieken produceren het op een schone en fair trade manier? Jute wordt namelijk vaak geproduceerd met afgewerkte dieselolie. Désirée: “Wij gebruiken natuurlijke rijstzemelenolie. Daarnaast zijn onze producten food grade (geschikt voor contact met voedingsmiddelen).”

Het werd de missie van Désirée om de hele keten kloppend te maken, van grondstof tot eindproduct: klimaatneutraal geproduceerd, met een eerlijke prijs, de beste certificering en oog voor de medewerkers. Het lukte: ze vond een bedrijf in India met dezelfde visie als Pure Jute.

Zero waste van nature toegepast
Veel mensen in het Westen hebben het beeld dat India vervuild is en mensen niets geven om het milieu. Maar dat klopt niet, vertelt Désirée: “Neem alleen al het feit dat men in India het begrip ‘zero waste’ van nature toepast. Alles wordt daar gerecycled. Vanuit hun religie zorgen ze voor Moeder natuur.”

Fair trade-jute op de kaart
Het volgende doel werd om fair trade-jute op de kaart te zetten. De handelsmissie naar India in oktober 2019, geïnitieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, bleek daarvoor de uitgelezen kans. Deze missie liep parallel met het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan India. De deelname aan deze handelsmissie heeft Désirée veel opgeleverd. “Uiteraard de contacten die je opdoet met andere Nederlandse en internationale bedrijven en instanties. Ook opent het vele nieuwe deuren.”

Bewogen maanden door coronavirus
De maanden na de handelsmissie waren bewogen voor Pure Jute. Het bedrijf werkt met grote nationale en internationale opdrachtgevers toen het coronavirus plotsklaps alle handel platlegde.

Gelukkig begint alles nu weer op gang te komen. “We draaien weer bijna op volle sterkte, nu veel medewerkers na de crisis weer teruggekeerd zijn uit hun dorpen.” Désirée blijft dan ook positief. “Dat komt mede door de mensen in India met wie ik samenwerk. Die zijn zo positief en sterk, daar houd ik mij aan vast.”

Met de campagne Groei over Grenzen wil RVO vrouwelijke ondernemers inspireren en helpen met hun internationale ambities.
Klik hier voor meer informatie.Reacties zijn gesloten.